Vakjournalistiek, opinie en onderzoek over innovatie in marketing, sales en service
Home » Nieuws » Onderzoek: fysieke winkels krijgen het steeds moeilijker

Onderzoek: fysieke winkels krijgen het steeds moeilijker

Redactie Customer Talk
Door Redactie Customer Talk
Monday, January 9, 2012 om 10:23 AM
Tags:

Komend jaar wordt extra moeilijk voor winkeleigenaren. Dat blijkt uit een onderzoek van het ING Economisch Bureau. Zowel de stijging van online verkopen, de vergrijzing én de economische crisis liggen ten grondslag aan het verminderde aantal winkels dat geopend zal worden. De leegstaande panden worden komend jaar steeds minder vaak gevuld.

Naast kantoren en woningen gaat het nu ook steeds minder goed met winkelpanden. Er is teveel winkeloppervlak, zo schrijft ING. “Er is veel gebouwd”, vertelt Jan van der Doelen, onderzoeker bij de bank aan het Financieel Dagblad, “terwijl de detailomzet gelijk blijft. Normaal staat één of twee procent van alle winkelpanden leeg, maar vorig jaar groeide het uit tot zes procent.”

Branchevereniging Detailhandel Nederland legt de schuld van de verschraling van winkelgebieden bij gemeenten, doordat ze aan de rand van hun steden winkels zijn gaan bouwen. Daardoor zijn de binnensteden steeds minder in trek. Toch denkt ING dat het een samenloop van omstandigheden is, namelijk de economische crisis, vergrijzing en het groeiende aantal online kopers.

Vooral op die laatste ontwikkeling proberen winkels in te spelen, aldus Van der Doelen: “Dan kun je in een winkel een product bekijken en het ter plekke online kopen. Bijvoorbeeld voor computers is dat handig, dan hoef je het niet mee naar huis te sjouwen. Dit soort winkels gaan we meer zien.”

De leegstand van winkelpanden heeft grote gevolgen voor investeerders en eigenaren. Gemeenten en beleggers zullen genoodzaakt zijn om deze winkelpanden om te bouwen tot woning of zelfs te slopen. 

Bron: FD.nl

 Reageer op dit bericht

Log in om te reageren of vul in
Plaats reactie

* is verplicht
Evenementen
jun
04
jun
09
DDMA EMAIL SUMMIT 2016
De Kromhouthal
jun
16
Customer Experience Live
BMW/MINI experience showroom langs de A10
jun
24