Naar inhoud

De zoekopdrachten op het internet van Nederlanders in 2019

We gaan alweer richting het eind van 2019. De tijd lijkt vaak voorbij te vliegen. Reden voor een terugblik en wel op de zoekopdrachten die booming waren dit jaar. Sommige gebeurtenissen lijken dan toch al langer terug dan gedacht. Zo ging dat jaar toch wat minder snel. In dit overzicht zijn de maandelijkse zoekopdrachten in Nederland met de grootste zoekvolumegroei weergegeven. Dit is gebeurt op basis van data uit Google Trends.


Januari

In januari dit jaar begint, net als vorig jaar, het populaire programma Wie is de Mol?. Uiteraard is er al interesse in carnaval en blijkbaar vragen velen zich af of het gaat sneeuwen deze maand; op 22 en 30 januari wordt veel gezocht op ‘sneeuw’. En sneeuwen deed het. Ook wordt de serie Judas, over Willem en Astrid Holleeder, vanaf deze maand uitgezonden op RTL 4. De snelste stijgers waren echter:

 1. Julen: de peuter Julen valt in een illegale waterput in Spanje en een 13-daagse zoektocht volgt. Als hij eenmaal gevonden is, is het jongetje helaas niet meer in leven.
 2. Nashville-verklaring: ook wel de homohaatmanifest genoemd. In deze verklaring staat hoe christenen moeten leven en homoseksuele relaties en transgenderisme worden daarbij afgewezen.
 3. Paulien van Deutekom: de 37-jarige schaatster overlijdt aan longkanker. Ze werd in 2008 wereldkampioene allround schaatsen.

Februari

Geen schrikkeljaar, dus februari heeft maar 28 dagen. In die tijd wordt op het internet veel gezocht naar Temptation Island, Max Verstappen en de Formule 1, de Champions League en uiteraard een ander soort liefde: Valentijnsdag. Ook wordt veel gezocht naar Karl Lagerfeld. Het mode-icoon met zonnebril en witte staart overlijdt op 19 februari. De echte toppers? Deze drie:

 1. Apex Legends: dit gratis battle-royale-spel wordt onaangekondigd gelanceerd. Na een week spelen 25 miljoen gamers het spel.
 2. De Luizenmoeder: het tweede seizoen van de serie begint.
 3. Temptation Island: het is wederom tijd voor verleiding en daarmee leedvermaak. Of toch niet? De redelijk voorbeeldige deelnemers zorgen voor teleurgestelde kijkers.

Maart

In maart wordt bekendgemaakt dat Duncan Laurence Nederland vertegenwoordigt tijdens het Eurovisie Songfestival, Thierry Baudet wint veel stemmen en Yolanthe en Wesley gaan uit elkaar. Er is een aanslag in Utrecht met meerdere dodelijke slachtoffers. En ook meerdere bekende mensen laten het leven in maart, zoals zanger Keith Flint van The Prodigy, acteur Luke Perry, bekend van Riverdale en veel meer, en model en Miss Teenager Universe Lotte van der Zee overlijdt op 20-jarige leeftijd tijdens haar wintersportvakantie. Allemaal houden ze het internettende volk bezig. En terecht. Dit waren de hits op het internet die maand.

 1. Aanslag Utrecht: een schietpartij in een tram aan het 24 Oktoberplein. Er is sprake van een terroristisch motief en er vallen vier doden.
 2. Thierry Baudet: wint met zijn partij Forum voor Democratie de meeste zetels – 13 vertaald in zetels in de Eerste Kamer – tijdens de Provinciale Statenverkiezingen.
 3. Keith Flint: de zanger van de dance-act The Prodigy berooft zichzelf op 49-jarige leeftijd van het leven in zijn huis vlak bij Londen.

April

April is de maand van Koningsdag, Avengers Endgame, hiphopartiest Nipsey Hussle die voor zijn kledingwinkel wordt doodgeschoten, de acht aanslagen in Sri Lanka op eerste paasdag, Pasen en… de Pasapas. Verder bestond april uit zoekopdrachten naar:

 1. Notre-Dame: er breekt brand uit in de kathedraal en 400 brandweermannen proberen het vuur te blussen. Een groot deel van het dak en de torenspits gaan verloren.
 2. Tottenham: Ajax speelt de halve finale van Champions League tegen Tottenham Hotspur. Uit wint Ajax met 1-0, thuis wordt in de laatste seconden verloren. Geen finale.
 3. Game of Thrones: de eerste aflevering van seizoen 8 wordt uitgezonden via Ziggo. Het is het laatste seizoen. Bijna niemand is te spreken over hoe de serie eindigt.

Mei

De maand mei staat vooral in het teken van Europese gebeurtenissen: de Ronde van Italië, verkiezingen voor het Europese Parlement, ramadan, het songfestival en het overlijden van coureur Nikolaus – Niki – Lauda. Ook wordt er veel gezocht naar – en meegeleefd tijdens – de zoektocht naar de Belgische Julie van Espen, die later in het Albertkanaal in Antwerpen wordt gevonden. De meeste aandacht ging uit naar:

 1. Europese Parlementsverkiezingen: de PvdA is met vijf zetels uiteindelijk de grote winnaar.
 2. Eurovisie Songfestival: Duncan Laurence wint met zijn nummer ‘Arcade’. Nederland wint voor het eerst na de winst van Teach-in in 1975 weer eens het songfestival!
 3. Thijs Hermans: ook wel de ‘hondenuitlatermoordenaar’. Hij vermoordt in de Scheveningse Bosjes en op de Brunssummerheide mensen die hun hond uitlaten. Er vallen drie doden.

Duncan Laurence wint met ‘Arcade’ het Eurovisie Songfestival

Juni

In juni is Nederland in de ban van de processierups. Met z’n brandharen zorgt het diertje voor symptomen als jeuk, rode ogen, een loopneus en een kriebelkeel. Eiken worden gemeden en het lijkt alsof de rups overal ter sprake komt. Naast de rups was er interesse voor:

 1. WK Vrouwenvoetbal 2019: de Oranje Leeuwinnen laten een slagveld achter zich en spelen de finale tegen het sterke team van de VS. Nederland pakt zilver.
 2. Maarten van der Weijden: zwemt voor tweede jaar op rij zijn vierdaagse Elfstedenzwemtocht. Dit jaar maakt hij deze wel af. Hij haalt zo'n zes miljoen euro op voor de strijd tegen kanker.
 3. Martine Bijl: de 71-jarige zangeres, actrice, presentatrice en meer overlijdt aan de gevolgen van een hersenbloeding uit 2015.

Juli

Storm Area 51 en ‘Wat is Area 51?’ worden veel gezocht op Google. En dat er vanaf juli nieuwe seizoenen van La Casa de Papel en Stranger Things op Netflix te zien zijn, is wel duidelijk. Ook naar het grote tennistoernooi Wimbledon en een WhatsApp-storing die op 3 juli plaatsvindt, wordt veel gezocht. Maar vooral als er overledenen zijn, lijkt heel Nederland te googelen. De top 3 van juli:

 1. Cameron Boyce: de 20-jarige Disney-ster overlijdt in zijn slaap aan een epileptische aanval.
 2. Tour de France: de 106e editie van de Tour loopt van 6 tot en met 28 juli en wordt gewonnen door Egan Bernal. De Nederlander Steven Kruijswijk.
 3. Rutger Hauer: de Nederlandse acteur, die bekend werd met zijn rol als Floris in de gelijknamige serie, overlijdt op 75-jarige leeftijd.

Augustus

Augustus staat in het teken van sport en sporters, het festival Lowlands, Miley Cyrus die zoent met Kaitlynn Carter, de zelfmoord van miljonair en veroordeeld zedenmisdadiger Jeffrey Epstein, het EK Hockey voor vrouwen – gewonnen door Nederland – en de Formule 1 in Hongarije, waar Max Verstappen tweede wordt. Ook zijn veel mensen al op zoek naar informatie over wanneer Expeditie Robinson begint – op 1 september. Maar de meeste aandacht ging uit naar:

 1. Ajax-PAOK en Ajax-APOEL: de Champions League en Ajax gaat goed samen – tot december als de voetbalclub wordt uitgeschakeld door Valencia.
 2. Roelf Bouwmeester: de 21-jarige topatleet – een sprinter – wordt opgepakt op Sziget, een festival in Hongarije, voor het verkopen van drugs.
 3. Prinses Christina: de jongste zus van prinses Beatrix overlijdt op 72-jarige leeftijd.

September

Traditiegetrouw staat de derde dinsdag van september in het teken van Prinsjesdag. Er is veel interesse in Disney+, een nieuwe streamingdienst die een maand lang gratis te gebruiken is. En reisorganisatie Thomas Cook gaat failliet. In de top 3 van deze maand ook een oude bekende uit de maand juli:

 1. Derk Wiersum: de 44-jarige advocaat wordt bij zijn woning doodgeschoten, waarschijnlijk omdat hij de kroongetuige Nabil B. in het Marengo-onderzoek verdedigt.
 2. iPhone 11: Apple presenteert drie versies van de iPhone 11: een budget-versie, de Pro en de Pro Max.
 3. Area 51: een grap uit juni loopt uit op een eventuele bestorming van de streng bewaakte militaire basis in de Verenigde Staten van Amerika, maar loopt af met een sisser. Twee Nederlandse YouTubers worden opgepakt omdat zij het Area 51-gebied betreden.

Oktober

In oktober gebeurt er veel. Er staan boze boeren met hun trekkers op het Malieveld. Het is Halloween en dat feest leeft steeds meer in Nederland, de wintertijd gaat in en het bestaan van het spookgezin in een boerderij in Ruinerwold komt aan het licht. Verder zorgt Fortnite met haar stunt voor paniek bij gamers; de game gaat opeens op zwart en na een paar dagen verschijnt pas de nieuwe versie, Chapter 2. Ook is er de moord op twee schoonmakers – een stel – in Pathé Groningen en Max Verstappen wordt zesde tijdens de Grand Prix van Mexico. De meest stijgende zoekopdrachten waren die naar:

 1. Dag van de Leerkracht 2019: op zaterdag 5 oktober is het de Dag van de Leerkracht. Valt deze dag in het weekend, dan wordt de lerarendag verplaatst naar een schooldag. Maandag 7 oktober worden leraren dit jaar in het zonnetje gezet.
 2. Iris Hond: gossip in Nederland. De affaire die Marco Borsato en pianiste Iris Hond tien jaar terug hadden, wordt naar buiten gebracht.
 3. Boerenprotest: op 1 oktober begint het boerenprotest. Boeren willen respect voor hun sector en willen voorkomen dat de veestapel gehalveerd moet worden. Zo’n 2.200 tractoren rijden naar het Malieveld en dit veroorzaakt 1.136 kilometer file.

November

Heel populair in november: Black Friday. Op 9 november is het ook 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur is gevallen. Het Parool blikt terug op een eigen artikel na de val van de Muur en het NRC komt met beelden van toen en nu. Museo del Prado bestaat dit jaar 200 jaar, de Formule 1 in Brazilië wordt geracet en de premies van de zorgverzekering worden bekendgemaakt door zorgverzekeraars. Dit waren in die maand de favoriete onderwerpen:

 1. Bridget Maasland: nog meer roddels over bekende Nederlanders. Bridget Maasland en de 20 jaar jongere André Hazes junior hebben een relatie.
 2. Black Friday: vrijdag 29 november is Black Friday. Tijd voor flinke – of een beetje – korting en een dikke omzetpiek.
 3. Sinterklaasjournaal: Sinterklaas komt aan in het land en het Sinterklaasjournaal kan beginnen. Ook op sinterklaasgedichten wordt veel gezocht.

December

De maand is nog niet op z’n eind gelopen, maar tot aan 11 december zijn er al een aantal populaire zoekopdrachten zichtbaar. Te beginnen met Fiona Viotti, een – nu voormalige – getrouwde lerares van 30 uit Zuid-Afrika, die een relatie had met vijf scholieren. Ook Duindorp kan niet ontbreken. In dit Haagse dorp vinden al dagen rellen plaats naar aanleiding van het schrappen van de vreugdevuren – met tal van vernielingen en arrestaties tot gevolg. Uiteraard wordt er weer veel gezocht op Mick’s Rijmwoordenboek. Ook Spotify Wrapped is populair. De muziekstreamingdienst biedt luisteraars een gepersonaliseerd overzicht van de favoriete nummers en artiesten van het bijna afgelopen jaar. Verder bestaat de lijst uiteindelijk zeer waarschijnlijk uit zoekopdrachten die we elk jaar doen, zoals de Top 2000, de Oudejaarstrekking, vuurwerk en Serious Request.

Dit overzicht is tot stand gekomen op basis van data met betrekking tot Nederland uit Google Trends over de periode 1 januari tot en met 10 december 2019. Hierbij is gekeken naar de snelste stijgers, de onderwerpen en de zoekopdrachten.

Marlijn Else Pruim is on-page SEO-marketeer bij de vergelijkingssite Pricewise.

Bron: CustomerTalk
0

Reacties

Logo CustomerTalk

Cookie-instellingen

CustomerTalk maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij je toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Accepteren Meer informatie