Naar inhoud

De zoekopdrachten op het internet van Nederlanders in 2020

Langzaam kruipen we richting het einde van dit beladen jaar. Daar waar op nieuwjaarsdag van 2020 het begrip coronavirus voor Nederlanders in veel gevallen hooguit een weinig gebruikt puzzelwoord was, is dat nu wel anders. Naar die term is dan ook veel gezocht op Google. Maar er is natuurlijk meer gebeurd. Wat zijn in Nederland de belangrijkste trends, klapstukken en teleurstellingen geweest in dit bijna afgelopen kalenderjaar?

In dit overzicht zijn – net als in 2018 en 2019 – de maandelijkse zoekopdrachten in Nederland met de grootste zoekvolumegroei weergegeven. Dit is gebeurd op basis van data uit Google Trends. Daarbij is overigens geen aanstoot genomen aan het taalgebruik. In de regel wordt immers bijvoorbeeld gegoogeld met ‘online marketing bureau’ als zoekterm, terwijl het in correct Nederlands toch echt een onlinemarketingbureau is – vergelijkbaar met het verschil tussen een lange afstandsloper en een langeafstandsloper.

Januari

 1. Coronavirus
 2. Kobe Bryant
 3. Aart Staartjes

Dit jaar begon voor Nederlanders totaal niet zoals het eindigt. COVID-19 was nog een korte tijd – een klein beetje – een ver-van-je-bed-show. Op 31 december 2019 werden in Nederland voor het eerst berichten ontvangen over het coronavirus. 27 mensen uit Wuhan lagen toen met een vooralsnog onverklaarbare longaandoening in een Chinees ziekenhuis. Meer was op dat ogenblik nog niet duidelijk. Op 20 januari kwam het nieuws naar buiten dat het ging om een virus dat van mens tot mens overdraagbaar is. Dat was dan ook het moment waarop we massaal naar dit coronavirus begonnen te googelen. Die zoektochten werden op 26 januari kortstondig aangevuld met die naar Kobe Bryant. De Amerikaanse basketballegende van de Los Angeles Lakers – en de nummer 4 op de topscorerslijst aller tijden van de National Basketball Association (NBA) – verongelukte die dag bij een helikoptercrash. Ook zijn dochter Gianna en zeven andere mensen kwamen daarbij om het leven. De sportwereld stond op z’n kop. Daarnaast stond Aart Staartjes enorm in de belangstelling. Op 12 januari overleed de acteur die bekend en geliefd was geworden door zijn rol als knorrige Meneer Aart in ‘Sesamstraat’. Twee dagen daarvoor was hij met zijn brommobiel in botsing gekomen met een auto.

Februari

 1. Storm Ciara, Dennis en Ellen
 2. Schrikkeldag
 3. Desinfecterende handgel

In februari werden er drie grote stormen achter elkaar aangekondigd. Ciara was op 9 februari de eerste en tevens de allereerste storm met een naam in Nederland. Ciara was de hevigste storm van de drie – met heel wat files, stilgelegd trein- en vliegverkeer, stormschade én roodgloeiende telefoonlijnen bij verzekeraars tot gevolg. Daarnaast was 2020 een schrikkeljaar en hadden we een 29e dag in februari. Eén dag voor de extra februaridag kwam het nieuws naar buiten dat er een run was op desinfecterende handgel en handzeep. Winkelschappen waren leeg en die gel was niet aan te slepen.

Maart

 1. Persconferentie
 2. Scholen dicht
 3. Coronakaart Nederland

Persconferenties van de minister-president werden spannende momenten vanaf maart. De COVID-19-pandemie begon deze maand echt haar sporen na te laten in Nederland. Op 9 maart werden de hygiënemaatregelen bekendgemaakt. Handen wassen, niezen en hoesten in je elleboog en geen handen meer schudden vormden vanaf dat moment de nieuwe realiteit. De aangekondigde maatregelen leidden tot hamstergedrag. Toiletpapier, handgel, paracetamol en langer houdbare voeding werden groots ingeslagen door een aanzienlijk deel van Nederland. Op 15 maart werd aangekondigd dat eet- en drinkgelegenheden, sportclubs, sauna’s, seksclubs en coffeeshops moesten sluiten. Op 16 maart volgden ook de scholen en kinderdagverblijven. De anderhalve-meter-regel werd geïntroduceerd en premier Mark Rutte legde de strategie van de groepsimmuniteit uit. Ook sommige attractieparken en dierentuinen gingen dicht. Het ‘Eurovision Song Contest’ in Rotterdam werd gecanceld en verpleeghuizen sloten op 20 maart de deuren voor bezoekers. Op 23 maart startte de intelligente lockdown. Thuiswerken werd de standaard en Microsoft Teams en Zoom wonnen aan populariteit.

April

 1. Koningsdag thuis
 2. Thank you coronavirus-helpers
 3. Kim Jong-un

April is de maand van Koningsdag – een van de feestdagen die dit jaar anders zou verlopen dan voorgaande jaren. Het betekende geen grote festivals en vrijmarkten door het hele land, maar kleinschalige gezelligheid en livestreams. Drie dagen voor Koningsdag – op 24 april – ging het vooral over de vermeende dood van Kim Jong-un. De Noord-Koreaanse dictator zou overleden zijn. Na alle ophef en speculatie die ontstond, verscheen de leider een tijd later weer doodleuk in het openbaar. Op 25 en 26 april stelde Google een doodle in om de zorgmedewerkers te bedanken voor al hun werk.

Mei

 1. Resveratrol
 2. George Floyd
 3. SpaceX

Op 1 mei sprak Peter van der Voort – hoofd intensive care van het Universitair Medisch Centrum Groningen – bij ‘Jinek’ over resveratrol. Dit is een voedingssupplement dat er mogelijk voor zou kunnen zorgen dat mensen met COVID-19 niet op de ic zouden belanden. Talloze mensen gingen op zoek naar dit supplement bij drogisterijen. Waar nog veel meer mensen op zoek gingen, was de moord op George Floyd. Hij stierf op 25 mei door het handelen van politieagent Derek Chauvin. Daarop volgde demonstraties van de ‘Black Lives Matter’-beweging, die in 2013 was ontstaan. Aan het einde van mei – op de 30ste – ging een raket van het bedrijf SpaceX van Elon Musk de lucht in. Het was de eerste commerciële ruimtevlucht ooit.

Juni

 1. Marc de Hond
 2. Marsha P. Johnson
 3. Local Guide Program

Op 3 juni overleed Marc de Hond. Hij was medeoprichter van de websites Hatchoo! en Veiling.com, tv-presentator, radio-dj, schrijver, ondernemer en theatermaker. Ook speelde hij in het Nederlandse rolstoelbasketbalteam en werd hij derde in het winterseizoen van 2020 in ‘De Slimste Mens’. Hij gaf op eigen initiatief een afscheidsinterview aan schrijfster Antoinnette Scheulderman. Naast Marc de Hond werd ook veel naar Marsha P. Johnson – een pionier in de Amerikaanse LGBTQ-beweging – gezocht op het internet. Dat kwam waarschijnlijk doordat Google op 30 juni een doodle aan haar had gewijd op de laatste dag van de ‘Pride’-maand. Ook op Local Guide Program van Google Maps werd veel gezocht op Google. Deelnemers kunnen hiermee fungeren als lokale gidsen, door hun wereld te delen en anderen op deze manier de leukste plekken in hun omgeving te laten ontdekken.

Juli

 1. Naya Rivera
 2. Lara van Ruijven
 3. Kanye West

Op 9 juli zochten veel Nederlanders naar Naya Rivera. Die dag kwam het nieuws naar buiten dat de actrice uit ‘Glee’ vermist was geraakt na een boottocht met haar 4-jarige zoon Josey, die nog op de boot zat. Vijf dagen later werd haar lichaam gevonden. Ook de naam Lara van Ruijven typten mensen veel als zoekterm. Dat gebeurde van eind juni tot 10 juli, de dag waarop het overlijden van de 27-jarige shorttrackster na een plotselinge ziekte in het nieuws kwam. Ze was de eerste Nederlandse wereldkampioene shorttrack. De bescheiden Lara van Ruijven overleed in Frankrijk aan de gevolgen van een auto-immuunstoornis die zij tijdens een trainingskamp had gekregen. Er verschenen online mooie verhalen over haar. Een grove overgang naar Kanye West is onvermijdelijk. De Amerikaanse rapper twitterde op 5 juli dat hij zich kandidaat had gesteld voor het presidentschap van zijn land. Later in de maand kwam hij nog een keer in het nieuws, doordat hij tweette over allerlei privézaken rondom zijn schoonfamilie en zijn vrouw Kim Kardashian West. Ondanks zijn gedrag op Twitter volgde hij oppertwitteraar Donald Trump niet op als president.

Augustus

 1. Beiroet
 2. Chadwick Boseman
 3. Bas van Wijk

Op 5 augustus vond er in de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet een grote explosie plaats. Die was veroorzaakt door 2.700 ton ammoniumnitraat, dat jaren terug in beslag was genomen en in de haven was opgeslagen. Ziekenhuizen lagen vol, een deel van de haven was verdwenen, 4.000 mensen raakten gewond en er vielen zeker 100 doden. Drie dagen na de explosie was Bas van Wijk een veel gezochte naam. Deze 24-jarige jongeman wilde voorkomen dat de Rolex van een van zijn vrienden werd gestolen. Dit kostte hem zijn leven. Eind augustus kwam het overlijden van Chadwick Boseman, als acteur bekend door zijn rol in ‘Black Panther’, in het nieuws. Hij overleed aan de gevolgen van darmkanker, een ziekte die al in 2016 bij hem was vastgesteld maar die hij altijd verborgen had gehouden voor het grote publiek. Tussen de operaties en chemotherapieën speelde hij nog in meerdere films.

September

 1. Famke Louise
 2. WRTS
 3. Prinsjesdag 2020

Nog niet zo lang geleden ging Famke Louise in op een uitnodiging van Eva Jinek, met de veelbesproken en veelvuldig teruggekeken #IkDoeNietMeerMee-uitzending tot gevolg. Haar “Ik heb respect voor corona”-uitspraak ging direct viraal – net als de video van Bram Krikke, die de marteling die de vlogster en zangeres daar waarschijnlijk had ondergaan misschien wel het beste had samengevat. De kritiek ging haar niet in de koude kleren zitten en Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), nam haar bij de hand. Twee weken later zaten ze weer samen aan tafel bij ‘Jinek’. En dat ging een stuk beter. Ook dat mag gezegd worden. Naast Famke Louise werd vooral veel naar WRTS gezocht, waarschijnlijk door scholieren. De app is namelijk bestemd voor het leren van woorden en begrippen in verschillende talen. En uiteraard was er nog de derde dinsdag van september: Prinsjesdag. Weer een dag die dit jaar anders zou zijn dan andere jaren: geen Glazen Koets, geen publiek en een Troonrede in de Grote Kerk van Den Haag in plaats van in de Ridderzaal. Die eenmalige verandering van de plaats van handeling vond plaats in verband met de anderhalve-meter-maatregel en de beschikbare ruimte.

Oktober

 1. Emily in Paris
 2. Fred van Leer video
 3. Ernst Daniel Smid

Begin oktober zette Netflix ‘Emily in Paris’ online – een romantische komedieserie die bomvol clichés zit. De serie is makkelijk te volgen, verslavend voor velen en dus goed binge-materiaal. Naast ‘Emily in Paris’ zochten veel mensen op Google naar Fred van Leer. Hij werd slachtoffer van een uitgelekte video. Veel mensen staken hem een hart onder de riem met de hashtag #TeamFred. Soms biedt het internet daadwerkelijk troost en steun. Maar er was in oktober ook ruimte voor vermaak en hartverwarmende beelden, want op 23 oktober werd Ernst Daniël Smid ontmaskerd als Yeti in ‘The Masked Singer’. Ook naar Sean Connery werd veel gezocht. De acteur, die bekend is geworden door zijn rol als James Bond, overleed op 31 oktober.

November

 1. Elections 2020
 2. Black Friday-deals
 3. Sinterklaasjournaal

Vooral de Amerikaanse presidentsverkiezingen waren top of mind. Want… hoe gaat het met de tussenstand en dreigt Donald Trump daadwerkelijk de verkiezingen verliezen? Ja. Het hield een groot deel van Nederland bezig. Het leek een maand in het teken van de Verenigde Staten van Amerika, want ook de uit dat land overgewaaide Black Friday-deals waren tijdelijk booming. Maar we hadden ook nog het op-en-top-Nederlandse Sinterklaasjournaal dat weer van start ging op 9 november. Sinterklaas kwam dit jaar coronaproof aan in het fictieve plaatsje Zwalk.

December

 1. Badr Hari
 2. Emma Worteboer
 3. Top 2000

Op 8 december stond Elliot Page nog op de eerste plek in de lijst van de snelle stijgers. Elliot Page – onder andere bekend van de Netflix-serie ‘The Umbrella Academy’ en de film ‘Juno’ – maakte bekend transgender te zijn. En wie Spotify gebruikt, had al kunnen zien dat de muziekstreamingsdienst voor iedereen weer een persoonlijke afspeellijst met jaarfavorieten – oftewel ‘Spotify Wrapped 2020’ – had gemaakt. Verder was er op dat moment Trier, de Duitse stad waar op 1 december met een sports utility vehicle (SUV) op winkelende voetgangers werd ingereden – met vijf dodelijke slachtoffers tot gevolg.

Uiteindelijk zijn het Badr Hari, Emma Wortelboer en de ‘Top 2000’ die het meest gezocht zijn in december. Deze zoektermen maken het overzicht van internetsensaties in 2020 compleet. Badr Hari staat in de top 3 doordat hij op 19 december – voor het eerst sinds zijn titelgevecht tegen Rico Verhoeven in 2019 – in de ring stond, nu tegen Benny Adegbuyi. Badr Hari verloor wederom en hield een gebroken neus aan het gevecht over. Emma Wortelboer – die vorig jaar ook al veel is gegoogeld naar aanleiding van haar opmerking over Madonna op het ‘Eurovision Song Contest’ – is nu veel gezocht door haar deelname aan ‘De slimste mens’. Verder is er nog de ‘Top 2000’, elk jaar populair en vooral tijdens de kerstdagen. Wat dit jaar wel anders is aan deze ranglijst, is de nummer 1. Danny Vera stootte ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen van de eerste plaats met zijn ‘Roller Coaster’ – te horen in het laatste uur van 31 december 2020.

Dit overzicht is tot stand gekomen op basis van data met betrekking tot Nederland uit Google Trends over de periode 1 januari tot en met 30 december 2020. Hierbij is gekeken naar de snelste stijgers, de meest gekozen onderwerpen en de zoekopdrachten met het grootste zoekvolume. Dit artikel is op 31 december 2020 geüpdatet.

Marlijn Else Pruim is on-page SEO-marketeer bij de vergelijkingssite Pricewise.

Foto: Unsplash

Tip: Wil jij je organische zoekresultaten verbeteren? Dan is de tweedaagse training SEO wat voor jou!

 • In 2 dagen leer je search engine optimization (SEO) in te zetten voor een betere vindbaarheid in de natuurlijke zoekresultaten.
 • Tijdens de training leer je een praktische SEO-strategie op te stellen op basis van analyses van onder andere zoektermen.

Lees meer over deze opleiding ►

Bron: CustomerTalk
0

Reacties

Logo CustomerTalk

Cookie-instellingen

CustomerTalk maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij je toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Accepteren Meer informatie