Naar inhoud

Job boards speelbord van uitzendbureaus en technologiereuzen

Werkgevers en intermediairs in Nederland plaatsen veelal hun vacatures op plaatsen waar werkzoekenden veel minder kijken. De gratis sites hebben veel vacatures, maar zijn minder populair bij baanzoekers. Tegelijkertijd wordt de markt steeds meer gedomineerd door een aantal grote sites, die veelal eigendom zijn van grote uitzendbureaus. Ook valt op dat Amerikaanse technologiegiganten als Microsoft, Google en Facebook de top 10 van de populairste job boards domineren. Daarnaast heeft de komst van Google for Jobs op de Nederlandse markt impact op de verdere concentratie van de grote spelers op de vacaturemarkt.

Dat blijkt uit onderzoek van arbeidsmarktonderzoeksbureau Intelligence Group.

Top 10 populairste job boards onder actief werkzoekenden

Dit zijn de tien populairste job boards in Nederland onder actief werkzoekenden in de periode 1 juli 2019 tot en met 30 juni 2020:

Positie

Vorig jaar

Job board

Percentage

1

1

indeed.nl

44%

2

2

linkedin.nl

35%

3

3

nationalevacaturebank.nl

20%

4

4

monsterboard.nl

16%

5

6

facebook.nl

10%

6

5

werk.nl

9%

7

7

jobbird.com

7%

8

9

google.nl

6%

9

8

randstad.nl

5%

10

10

uitzendbureau.nl

3%

Bron: Intelligence Group

Uit het onderzoek blijkt dat de vier populairste job boards door actief werkzoekenden dit jaar gelijk zijn gebleven aan die van vorig jaar. Indeed, eigendom van Recruit Holdings, blijft de meest favoriete job board onder actief werkzoekenden. De tweede plek is voor LinkedIn, onderdeel van Microsoft. De topposities worden dus bezet door grote Amerikaanse organisaties. De derde en vierde plek zijn dichterbij huis: Nationale Vacaturebank, behorende bij DPG Media, gevolgd door Monsterboard, onderdeel van Randstad.

Los van deze robuuste top 4 is een aantal interessante verschuivingen in de top 10 te zien. Facebook is dit jaar Werk.nl voorbijgegaan en Randstad is ingehaald door Google. Het valt dus op dat de technologiegiganten terrein behouden én veroveren. De stijging in populariteit van Google is een opmerkelijke verandering, want begin dit jaar werd er veel werd gespeculeerd over de toetreding van Google for Jobs op de Nederlandse markt. Nu is de functie eindelijk ook in Nederland beschikbaar.

Dit gebeurt niet onder de naam Google for Jobs overigens – dat is de naam die de markt heeft gegeven aan de zoekfunctionaliteit met vacatures binnen de zoekmachine – maar met de zoekfunctie die is geïntegreerd binnen de zoekresultaten, waarbij de resultaten afkomstig van de meewerkende partners sterker naar voren komen. Dat zijn onder andere Randstad en zusterbedrijven als Tempo-Team en Yacht, Monsterboard, Intermediair en Nationale Vacaturebank.

Dat heeft ook consequenties voor hoe je vacatures zoekt en vindt. De tool houdt in dat elke vacature die geplaatst wordt, moet voldoen aan een bepaalde datastructuur. Dat betekent dat de arbeidsmarkt steeds meer een eenduidige datastructuur krijgt in de komende jaren, hetgeen leidt tot een serieuze verandering in de vacaturemarkt.

“Het recente uitrollen van Google’s nieuwe functie is niet opgenomen in de kwartaalmeting die de top 10 tot stand heeft gebracht, omdat de functie pas sinds 25 augustus 2020 beschikbaar is en in stappen wordt uitgerold. De nieuwe functie kan echter grote invloed hebben op de meest gebruikte job boards door actieve werkzoekenden in de komende periodes”, stelt Ton Sluiter, manager data & innovations bij Intelligence Group.

“De lancering van Google for Jobs heeft impact op de vacaturemarkt. Het bedrijf heeft vrij lang gewacht om de functie uit te brengen op de Nederlandse markt. Het heeft kunnen leren hoe het spelletje werkt in de andere – internationale – markten en daarmee het vertrouwen gekregen om het ook hier te lanceren. Google wordt dan ook ongetwijfeld een belangrijkere speler op de Nederlandse vacaturemarkt.”

Top 10 meest gebruikte job boards door werkgevers

Dit zijn de tien meest gebruikte job boards in Nederland door werkgevers in de periode van 1 juli 2019 tot en met 30 juni 2020:

Positie

Vorig jaar

Job board

Aantal vacatures

1

6

werk.nl

146.000

2

5

nationalevacaturebank.nl

116.000

3

2

jobbird.com

110.000

4

11

vacant.nl

94.000

5

3

neuvoo.nl

90.000

6

1

glassdoor.nl

86.000

7

4

werkzoeken.nl

65.000

8

9

jobsonline.nl

50.000

9

-

studentjob.nl

30.000

10

8

magnet.me

28.000

Bron: Jobfeed van Textkernel, bewerking: Intelligence Group

De vraagkant wordt verdeeld tussen werkgevers en intermediairs. Onder werkgevers is Werk.nl, vallend onder het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), de meest ingezette job board. Deze site heeft dit jaar veel terrein veroverd en is van de zesde naar eerste plaats gestegen. Nationale Vacaturebank staat op de tweede plaats en wordt gevolgd door Jobbird, onderdeel van YoungCapital. Dit gegeven is interessant, omdat YoungCapital ook met StudentJob in de top 10 staat. Die site stond vorig jaar nog niet in de top 50, maar heeft nu de negende plek behaald.

Verder geeft de top 10 de stijgende populariteit van Vacant aan. De job board, dat deel uit maakt van Hanze Media Groep, is van de elfde naar de vierde plek gestegen. Glassdoor, die net als Indeed deel uitmaakt van Recruit Holdings, is sterk gedaald in populariteit. De job board glansde vorig jaar nog op de eerste plaats, maar is nu gedaald naar de zesde plaats. Het valt op dat onder werkgevers job boards van eigen bodem populairder zijn geworden.

Een belangrijke kanttekening is dat LinkedIn, Facebook, Google en Indeed niet zijn meegenomen in de huidige analyse van de vraagkant, omdat voor deze job boards het aantal geplaatste vacatures niet berekend kan worden.

Top 10 meest gebruikte job boards door intermediairs

Dit zijn de tien meest gebruikte job boards in Nederland door intermediairs in de periode van 1 juli juni 2019 tot en met 30 juni 2020:

Positie

Vorig jaar

Job board

Aantal vacatures

1

3

vacant.nl

640.000

2

2

werk.nl

513.000

3

4

werkzoeken.nl

407.000

4

1

jobbird.com

391.000

5

-

jobdelta.com

297.000

6

10

jobsonline.nl

196.000

7

6

vacatureplaats.nl

194.000

8

7

nationalevacaturebank.nl

158.000

9

2

uitzendbureau.nl

133.000

10

9

werkxyz.nl

110.000

Bron: Jobfeed van Textkernel, bewerking: Intelligence Group

Wanneer de meest gebruikte job boards van werkgevers worden vergeleken met die van intermediairs, zijn er enkele overeenkomsten. De stijgende populariteit van Vacant is opnieuw zichtbaar. Deze site staat namelijk op nummer 1 bij intermediairs. Werk.nl staat op de tweede plaats. Ook Jobbird, Werkzoeken.nl en Jobsonline staan wederom in de top 10. Maar er zijn ook duidelijke verschillen te zien. Opvallend is dat Nationale Vacaturebank een stuk minder populair is onder intermediairs dan werkgevers. Waar deze site op de tweede plaats staat bij werkgevers, valt deze naar de achtste plaats aan de kant van de intermediairs.

Een opvallende stijger aan de kant van de intermediairs is JobDelta. Die site stond vorig jaar niet in de top 50, maar is dit jaar op de vijfde plek beland van de meest gebruikte job boards door intermediairs. Deze job board komt onder werkgevers niet in de top 10 voor. Een van de belangrijkste verklaringen tussen de verschillende rijtjes van intermediairs en werkgevers, is dat intermediairs vaak meer – gratis – sites inzetten, dit terwijl werkgevers meer betaalde sites met sterkere brands inzetten.

Het verschil tussen vraag en aanbod

Als de populairste job boards bij werkzoekenden vergelijken worden met de meest ingezette job boards door werkgevers en intermediairs, is zichtbaar dat – naast Indeed, Facebook en LinkedIn die niet zijn meegenomen in de vraagkant – Nationale Vacaturebank, Werk.nl, Jobbird en Uitzendbureau.nl de job boards zijn die bij zowel de vraagkant en de aanbodkant terugkomen. Via deze job boards vinden vraag en aanbod elkaar dus het beste.

De wereld van de job boards

“Samenvattend zijn er dus een aantal trends te observeren”, duidt Ton Sluiter. “Bovenal, de Amerikaanse giganten blijven aan de top en blijven meer terrein veroveren. Google, Facebook, en LinkedIn zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt kernspelers en met de lancering van Google’s nieuwe functie is er een reële kans dat de macht van deze technologiegigant verder stijgt.”

“Daarnaast, een groot deel van de meest gebruikte job boards is onderdeel van uitzendbureaus. Randstad komt bijvoorbeeld twee keer terug in de top 10, namelijk onder de eigen naam en onder de naam van Monsterboard. YoungCapital is ook tweemaal terug te vinden met de job boards Jobbird en StudentJob. Ook Vacatureplaats en – wat minder versluierd – Uitzendbureau.nl maken deel uit van de uitzendbranche. En niet te vergeten Indeed en Glassdoor die onderdeel uitmaken van Recruit Holdings, in Nederland ook de eigenaar van USG.”

“Deze trend is dus op het eerste gezicht niet zeer prominent, maar de moederbedrijven zijn wel degelijk grote spelers in de uitzendbranche. De dominante positie van de uitzendorganisaties en technologie is niet geheel verrassend. Het is namelijk duidelijk dat er steeds meer concentratie ontstaat van een beperkt aantal grote job boards die de vacaturemarkt domineren. Wat je al veel ziet in andere markten, is ook zichtbaar in de vacaturemarkt: een paar grote spelers hebben het voor het zeggen en de kleinere niches hebben minder grip op de markt.”

Tip: Wil je echt invloed uitoefenen met jouw onlinemarketingstrategie? Dan is de opleiding Digital Marketing Strategie & Leiderschap wat voor jou!

  • Tijdens de opleiding leer je van echte experts op het gebied van digital marketing de actuele trends en inzichten.
  • Naast de opleiding stel je een strategisch onlinemarketingplan op voor je eigen organisatie, direct geschikt voor implementatie.

Lees meer over deze opleiding

Bron: CustomerTalk
0

Reacties

Logo CustomerTalk

Cookie-instellingen

CustomerTalk maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij je toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Accepteren Meer informatie