Naar inhoud

Creatief ondernemerschap in de anderhalve-meter-samenleving

Langzaam laat Nederland de intelligente lockdown achter zich, die was ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De basisscholen zijn weer open en de bewegingsvrijheid voor de inwoners van het land wordt ietwat groter – met duidelijke voorwaarden: zorgen voor de noodzakelijke hygiëne, anderhalve meter afstand houden en vanaf 1 juni 2020 is een mondkapje verplicht voor reizigers in het openbaar vervoer. Ondertussen houden ondernemers de hand op, klagen steen en been of zoeken creatieve oplossingen.

Op mijn bureau ligt een stapel onaangeroerde festivalkaarten. Maar evenementen met enorme bezoekersaantallen zijn verleden tijd zolang er nog geen veilig vaccin tegen COVID-19 is ontwikkeld – zowel de organisatoren als de bezoekers begrijpen dat want festivals bevinden zich nu eenmaal in de bovenste laag van de piramide van Maslow. Natuurlijk kan ik mijn geld terugvragen, maar dat kan pas nadat die festivals – Deo volente – volgend jaar hebben plaatsgevonden. Strandfestival ZAND biedt me nog wel gratis een extra toegangsticket. Het is voor de festivalorganisatoren roeien met de riemen die ze hebben. En hun zelfstandigen zonder personeel voorzien ondertussen in hun levensonderhoud door bijvoorbeeld asperges te steken.

Creatief ondernemen

Een van de sectoren die tijdens de lockdown volledig operationeel is gebleven, is de supermarktsector. De snelheid waarmee deze branche maatregelen heeft doorgevoerd om het doen van boodschappen voor iedereen veilig en verantwoord te laten verlopen, mag gerust indrukwekkend worden genoemd. Verplicht winkelen met een winkelwagen, afstandsmarkeringen, hygiënevoorzieningen en schermen van plexiglas om medewerkers en klanten te beschermen – in een mum van tijd was het allemaal geregeld.

Het nieuwe samen

Creatieve ondernemers vinden niet per se het wiel uit, maar laten zich vooral graag inspireren door anderen. De lessen uit de supermarkt worden dan ook vast en zeker vertaald naar de attractieparken en de evenementen. Dit zijn natuurlijk sectoren die creativiteit altijd al hoog in het vaandel hadden staan en nu staan te popelen om hun gasten onder strikte voorwaarden weer geweldige ervaringen willen bieden. Dit is een willekeurige greep uit de voorbeelden die een beeld geven van de manier waarop in die parken en op die events klantgericht wordt ondernomen tijdens het nieuwe samen.

Ouwehands Dierenpark

Tijdens de thuisquarantaine heeft in Ouwehands Dierenpark een uitzonderlijke gebeurtenis plaatsgevonden: de geboorte van een reuzepanda. De jonge reuzepanda is als schepsel overigens nog een contradictie, maar dit terzijde. Sinds maandag 18 mei 2020 is het park weer open publiek. Het pandaatje is trouwens nog niet in levende lijve te aanschouwen. Dat kan vooralsnog alleen via een livestream. In overleg met de veiligheidsregio is toegewerkt naar deze gefaseerde heropening. De veiligheid van de gasten, medewerkers en dieren staat daarbij voorop.

Voldoende afstand houden

Het park is zo ingericht dat de gasten overal voldoende afstand van elkaar kunnen houden en de regels van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kunnen worden nageleefd. In de aanloop naar 18 mei zijn een aantal try-out-dagen voor kleine groepen gasten georganiseerd om het veiligheidsprotocol verder aan te scherpen voor de heropening. Het uitgangspunt is daarbij geweest om weer gasten en abonnementhouders te kunnen ontvangen en hen weer te laten genieten van een mooie dag in het park.

Geboorte van een reuzepanda

De afgelopen maanden is het park prachtig opgebloeid en zijn er veel jonge dieren geboren, zoals ringstaartmaki’s, doodshoofdaapjes, een ijsbeertweeling én natuurlijk een jonge reuzenpanda. De kersverse moeder Wu Wen en haar kleine verblijven voorlopig nog achter de schermen in hun kraamhol in Pandasia. Om gasten toch mee te laten genieten van deze bijzondere gebeurtenis is er een livestream op het park beschikbaar zijn voor een uniek kijkje in het kraamhol. Op het park is hard gewerkt voor de heropening. Zelfs de mini-ezels hebben een tandje meegeholpen met de laatste voorbereidingen door – onder toeziend oog van de giraffen – het onkruid op de looppaden te wieden.


Even wennen voor bezoekers

Voor de gasten is het misschien even wennen, omdat het park er op sommige plaatsen iets anders uitziet. Sommige gebieden in de dierentuin zijn ingericht als eenrichtingsverkeer om de anderhalve meter afstand te kunnen waarborgen. Ook zijn er aangepaste horecavoorzieningen. Het vraagt soms wat aanpassingsvermogen. Getraind personeel is zichtbaar aanwezig om uitleg te geven en alles in goede banen te leiden. De communicatie is duidelijk, met speciaal op de situatie toegespitste borden. Daarnaast zijn extra hygiënemaatregelen getroffen. Zo worden contactpunten vaker schoongemaakt en zijn centrale desinfectiepunten aanwezig.

Uitsluitend online ticketverkoop

De verkoop van tickets vindt online plaats via de ticketshop op de website. Per dag wordt een maximumaantal gasten toegelaten. Om de aankomst van de gasten te spreiden kunnen zij kiezen uit een aantal tijdvakken. Ook abonnementhouders dienen voorlopig hun bezoek inclusief tijdslot te reserveren. Samen met de Club van Elf – de Nederlandse brancheorganisatie voor attractieparken – heeft de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen het veiligheidsprotocol ‘Veilig Samen Uit’ opgesteld. Dit protocol biedt garanties omtrent de anderhalve meter afstand tussen huishoudens, goede informatievoorziening en extra hygiënemaatregelen.

De Efteling

Attractiepark de Efteling streeft ernaar om op woensdag 20 mei 2020 haar deuren weer te openen voor het publiek, dat inmiddels en masse in de virtuele wachtrij voor de kassa staat. In goed overleg met de veiligheidsregio is een stapsgewijze aanpak naar die heropening bepaald. Met een aantal testdagen waarbij de groep bezoekers zich per stap uitbreidt, kunnen medewerkers wennen aan de nieuwe werkwijzen die continu worden geëvalueerd en verbeterd. Ter voorbereiding op de heropening wordt in Kaatsheuvel hard gewerkt aan allerlei maatregelen die nodig zijn om de eerste gasten veilig te ontvangen. Ook dit park volgt het protocol ‘Veilig Samen Uit’.

Beperkt aantal bezoekers

“In onze sprookjeswereld zorgen we er altijd al voor dat onze gasten veilig kunnen genieten”, vertelt Fons Jurgens, algemeen directeur van de Efteling. “Dat is nu niet anders. Wat wel anders is, is wat die veiligheid nu precies inhoudt. We weten als geen ander hoe gasten zich bewegen in ons park en hoe we groepen kunnen spreiden. De kennis die wij hierover hebben opgedaan in de afgelopen 68 jaar, zetten we nu – meer dan ooit – in. Gelukkig hebben we alle ruimte, want ons park is meer dan 140 voetbalvelden groot. Daarbij laten we een beperkt aantal gasten toe. Die bezoekers dienen vooraf hun bezoek te reserveren. Zo kunnen we garanderen dat iedereen de ruimte heeft voor zijn dagje uit.”


Richtlijnen van het RIVM

Om de richtlijnen van het RIVM goed aan te kunnen houden, voert de Efteling maatregelen in op het gebied van afstand houden, hygiëne en duidelijke informatievoorziening. In het park zijn centrale desinfectiepunten geplaatst en worden contactpunten zoals beugels en deurklinken extra vaak schoongemaakt. Als het nodig is, gebruiken medewerkers persoonlijke beschermingsmiddelen. Via duidelijke informatie op borden en schermen en markeringen op de grond wordt voor gasten duidelijk hoe zij voldoende afstand van elkaar kunnen houden. De medewerkers – die continue getraind worden en gewend zijn om gasten een veilige dag vol mooie herinneringen te bezorgen – helpen hierbij. Het park communiceert alle informatie op de website, ter voorbereiding voor het parkbezoek. Met al deze maatregelen wordt beoogd een dagje uit naar het attractiepark net zo veilig als voorheen te laten verlopen.

RAI Amsterdam

Grootschalige evenementen zijn voorlopig in Nederland uit den boze en dat merken ze momenteel natuurlijk ook bij RAI Amsterdam. Zij zijn in gesprek met de lokale overheid en organisatoren om te bepalen welke geplande evenementen kunnen plaatsvinden dan wel verplaatst of geannuleerd moeten worden. Het beurs- en congrescentrum geeft aan op korte termijn zijn deuren te kunnen heropenen conform de richtlijnen die aan de anderhalve-meter-samenleving zijn gesteld. Daartoe wil de organisatie de aankomende zomer proefevenementen organiseren waar bezoekers en exposanten veilig bij elkaar worden gebracht. Tijdens die events worden dan alle noodzakelijke maatregelen genomen en gewerkt met een uitgebreid draaiboek.

Voorbereid naar congressen

“Nadrukkelijk wil erop wijzen dat wij over een enorm complex van ruim 110.000 vierkante meters beschikken, waar mensen zich op veilige afstand van elkaar kunnen bewegen”, stelt Paul Riemens, chief executive officer van RAI Amsterdam. “Als tuincentra, warenhuizen, woonwinkels zoals IKEA en bouwmarkten open zijn, kunnen wij dat zeker ook. Aan onze bezoekers vragen wij zich vooraf te registreren. Zodoende is er een duidelijk beeld van het verwachte aantal mensen. Bovendien kunnen zij grondig worden voorgelicht over ons protocol en de aanvullende gedragsregels. Daarnaast is het bezoekdoel gericht op efficiënt zakendoen en niet op socializen of recreëren, zoals bij een festival het geval is. We hebben het hier over business-to-business-evenementen. Dat zorgt ervoor dat er een nog grotere bewustwording is. Het houden van anderhalve meter afstand tot elkaar is bij ons goed te hanteren.”

Regulering van bezoekersstromen

“Wij bepalen zelf hoe de inrichting van beurzen, congressen en events eruitziet. Dat maakt ons volledig flexibel bij het reguleren van bezoekersstromen. Denk aan speciale routes en eenrichtingsverkeer. We zijn in staat om maatwerk te leveren. Uiteraard zijn de richtlijnen van het RIVM leidend en houden we ons strikt aan de anderhalve meter afstand. Kijk ook eens naar de situatie in Duitsland. Daar is een duidelijk onderscheid gemaakt tussen beurzen en massale consumentenbijeenkomsten. De regering heeft beurzen op de lijst geplaatst met sectoren die weer mogelijk zijn en tevens de economie een flinke impuls geven. Na China ligt daarmee ook voor Duitsland de weg vrij voor heropening van de beurs- en congresbranche.”

Economische impuls voor Amsterdam

“Vanaf september 2020 hebben we internationale evenementen op de agenda staan. Het doorgaan daarvan is niet alleen van belang voor het congrescentrum zelf, maar zorgt bovenal voor een economische impuls voor de hele regio. Elke euro die in de RAI wordt besteed, leidt tot een uitgave van zo’n zeven euro in Amsterdam. Denk hierbij aan hotelovernachtingen en bestedingen in horeca, musea en detailhandel. Kortom, onze events zijn goed voor de omzet en voor werkgelegenheid.”

Uiteenlopende events gepland

“Zo staat in september technologiebeurs IBC gepland, goed voor een economische impuls van 80 miljoen euro voor de stad Amsterdam. Een maand later staat de UEG Week – een internationaal congres rondom maag-, darm- en leverziekten – op het programma. En in november is het de beurt aan vastgoedbeurs Provada. Ook Interclean – een beurs voor de schoonmaakbranche waar hygiëne rondom het coronavirus een thema is – en Metstrade – een platform voor uitrusting en materialen voor de pleziervaart – vinden dan plaats.”

Kennisdeling als innovatiestimulans

“Al deze vakbeurzen zijn van grote waarde voor de stad. Maar de impact gaat verder. De vakbeurzen en congressen zorgen er ook voor dat de sectoren zelf weer kunnen opbloeien. Mede door de verbindingen die er worden gelegd en de deals die worden gesloten, kunnen economieën weer worden opgebouwd. En dan is er nog de maatschappelijke waarde. Ontmoetingen in de RAI – bijvoorbeeld over de genezing of bestrijding van ziektes – zorgen er ook voor dat kennis wordt gedeeld. Daardoor krijgt bijvoorbeeld innovatie een stimulans. In deze tijd – waarin allerlei sectoren weer willen opstarten – mag ook dat aspect niet onderbelicht blijven.”

Het Nationale Theater

Voor podiumartiesten betekenen de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen een pas op de plaats. De leden van Haagse band DI-RECT missen het spelen. Daarom staan de mannen op zaterdag 6 juni 2020 op het podium van de Koninklijke Schouwburg – de thuisbasis van het toneelgezelschap Het Nationale Theater – in Den Haag. Het publiek zit thuis en kan het exclusieve concert volgen via een livestream. "We gaan weer spelen, daar kijk ik zo enorm naar uit," vertelt gitarist Frans van Zoet, beter bekend als Spike. "Het podium is groot genoeg om afstand te kunnen bewaren. Ik heb er enorm veel zin in." De kaartverkoop is inmiddels gestart. De toeschouwers bepalen zelf wat ze voor een kaartje betalen.

Heropening van theaters

Vanaf 1 juni 2020 mogen alle theaters in Nederland waarschijnlijk de deuren weer openen voor maximaal 30 mensen – medewerkers en bezoekers. Ook Het Nationale Theater kan niet wachten, want deze coronacrisis laat meer dan ooit voelen hoe belangrijk het is om in levende lijve samen te komen. Dat is om juist nú over de toekomst te fantaseren, de afgelopen weken te beschouwen en zo het heden te begrijpen – om juist nú verhalen te delen die troosten en aan het lachen maken. Bij alle activiteiten worden nauwgezet de richtlijnen van de regering en het RIVM gevolgd. Dat betekent dat er in en rond de gebouwen is nagedacht over hygiëne en looproutes, zowel voor publiek als cast en crew, zodat het theater op een veilige en gastvrije manier zijn deuren weer kan openen en het publiek verwelkomen.

Bijzonder openingsprogramma

Maandag 1 juni om 00:01 uur opent het theater zijn deuren met de eerste nieuwe voorstelling in het kader van ‘Het Nationale Theater speelt altijd’: een programma van korte, wendbare voorstellingen dat de grote voorstellingen tot de winter vervangt. In de heropeningsnacht verklaren artistiek leider Eric de Vroedt en actrice Romana Vrede de liefde aan het publiek met de tekst ‘Liefdesverklaring’ van Magne van den Berg. Aansluitend worden scènes gespeeld uit het programma ‘Het Nationale Theater speelt altijd’. Bij deze nacht is een exclusieve groep publiek aanwezig, maar de nacht wordt ook gelivestreamd voor de thuisblijvers.

Wendbaar en schaalbaar

‘Het Nationale Theater speelt altijd’ is een wisselend programma van wendbare en schaalbare voorstellingen, uitgevoerd door alle acteurs uit het ensemble van het toneelgezelschap. Het zijn teksten zitten vol troost, hoop en afleiding over thema’s van nu. De voorstellingen gaan radicaal terug naar de basis van het toneel: geen indrukwekkende decors en techniek, maar de kracht van de ontmoeting tussen het publiek en een handjevol acteurs die de liefde voor theater en samenzijn bezingen. Voor de zomer is het te zien in de Koninklijke Schouwburg in Theater aan het Spui en in Stadsschouwburg Utrecht. Na de zomer wordt het programma op uiteenlopende podia in Nederland gespeeld.

Bestaande en nieuwe teksten

Op het programma staan onder meer klassieke teksten van Samuel Beckett – ‘Krapps laatste band’ door Jaap Spijkers – en Harold Pinter – ‘Een soort Alaska’ door Yela de Koning, Mark Rietman en Antoinette Jelgersma – moderne teksten van Duncan Macmillan – ‘Longen’ door Mariana Aparicio Torres en Bram Suijker – en Will Eno – ‘Thom Pain’ door Bram Coopmans. Joeri Vos schrijft een spin-off van ‘De wereld volgens John’ voor Betty Schuurman, Hein van der Heijden en Joris Smit. Eric de Vroedt maakt met Hein van der Heijden en Yela de Koning een project geïnspireerd op recente sterfgevallen als gevolg van COVID-19. Daarnaast zijn twee voorstellingen opnieuw te zien: ‘Language’ van Vanja Rukavina uit 2019 en ‘DOPE’ van Sadettin Kirmiziyüz uit 2020.

Vast ensemble als vaste waarde

Juist omdat het toneelgezelschap beschikt over eigen zalen en regisseurs en acteurs in vaste dienst heeft, heeft het de plannen voor het najaar snel kunnen aanpassen aan de eisen die de anderhalve-meter-samenleving stelt. Het ensemble van het gezelschap bestaat uit Soumaya Ahouaoui, Mariana Aparicio Torres, Bram Coopmans, Tamar van der Dop, Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Yela de Koning, Rick Paul van Mulligen, Emmanuel Ohene Boafo, Mark Rietman, Betty Schuurman, Joris Smit, Jaap Spijkers, Bram Suijker, Romana Vrede en Stefan de Walle. Het kernregieteam van ‘Het Nationale Theater speelt altijd’ bestaat uit Eric de Vroedt, Noël Fischer en Erik Whien.

Meerdere voorstellingen per dag

‘Het Nationale Theater speelt altijd’ speelt vanaf 1 juni voor ongeveer 25 man publiek en vanaf 1 juli voor ongeveer 95 man publiek. Vanaf de laatste week van juni worden twee voorstellingen per dag gespeeld: een matinee- en een avondvoorstelling. Vanwege de coronamaatregelen is het programma altijd onder voorbehoud. Bij gezondheidsklachten van een acteur wordt een van de andere titels gespeeld. Alle actuele informatie is te vinden op de website van het gezelschap. Ook de kaartverkoop verloopt via dat kanaal. Met ‘Het Nationale Theater speelt altijd’ reageert het toneelgezelschap in dialoog met zijn publiek op een betekenisvolle manier op de historische coronacrisis die iedereen raakt.

Tip: Wil je leren hoe je de klantgerichtheid binnen je organisatie kunt verbeteren? Dan is de opleiding Customer Experience Strategie & Organisatie wat voor jou!

  • Je leert de actuele trends, kennis en inzichten uit de praktijk op het gebied van customer experience.
  • Naast de opleiding ontwikkel je een strategie en plan voor de klantbeleving voor jouw organisatie, direct geschikt voor implementatie.
Lees meer over deze opleiding ►
Bron: CustomerTalk
0

Reacties

Logo CustomerTalk

Cookie-instellingen

CustomerTalk maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij je toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Accepteren Meer informatie