Naar inhoud

Totaalbeeld van de belangrijkste technologietrends voor 2021

Voor een belangrijk deel heeft 2020 in het teken gestaan van de COVID-19-pandemie. De impact van deze wereldwijde epidemie is nog tot ver in 2021 merkbaar. IT-leiders blijven dit jaar daarom vertrouwen op low-code-platformen om snel bedrijfskritische oplossingen te creëren en digitale kanalen uit te breiden. Platformen met geïntegreerde augmented reality (AR), holistische multi-experiences en eenvoudige toegang tot bedrijfsdata, helpen organisaties door deze economisch onzekere tijd. Daarnaast versnelt low-code de connectiviteit tussen edge computing en apparaten verbonden aan het internet of things (IoT). Dit stimuleert een voortgaande automatisering waarvan alle sectoren profiteren.

Dat zijn de belangrijkste technologietrends voor 2021 zoals die worden gezien op de burelen van Mendix, een IT-dienstverlener gericht op enterprise low-code. Analisten van onderzoeksinstituut Forrester schatten in dat 75 procent van alle bedrijfssoftware dit jaar gebouwd wordt met low-code-technologie, waardoor enkele experts in de branche 2021 nu al ‘The Year of Low-Code’ noemen. De visionairs binnen Mendix wijzen op acht belangrijke trends voor de komende twaalf maanden die worden gedreven vanuit een dringende behoefte vanuit de markt. Zij beschrijven hoe de ontwikkeling van low-code-software bijdraagt aan het versneld inzetten van belangrijkrijke digitale oplossingen.

Buitengewone gebeurtenissen 2020

De verwachtingen voor 2021 kunnen niet worden geduid zonder te kijken naar de buitengewone gebeurtenissen in 2020. Terwijl een pandemie de wereld heeft overgenomen, heeft een modelgedreven benadering van softwareontwikkeling organisaties in staat gesteld om snel te handelen, zich aan te passen en hun activiteiten op te schalen om operationeel te blijven. Gebruikers van low-code-platformen hebben vooropgelopen door de creatie en implementatie van innovatieve digitale oplossingen aanzienlijk te versnellen.

Belangrijkste technologietrends 2021

“Onder zeer uitdagende en moeilijke omstandigheden heeft low-code zijn waarde aangetoond. Binnen enkele dagen en soms zelfs binnen een dag heeft het nieuwe apps voor organisaties geleverd”, stelt Nick Ford, vice president product & solutions marketing bij Mendix. “Deze succesverhalen uit de praktijk vormen een nieuwe maatstaf voor het toekomstige technologielandschap. Op basis daarvan hebben we de belangrijkste technologietrends voor 2021 in kaart gebracht.”

1. Low-code-platformen kunnen veel meer dan alleen applicatieontwikkeling

Naast Forrester verwacht ook onderzoeksinstituut Gartner dat 75 procent van alle applicatieontwikkeling binnenkort plaatsvindt via low-code-platformen. Het beste marktaanbod komt van leveranciers die all-in-one-mogelijkheden bieden, waarbij de kernbeginselen van low-code – abstractie, automatisering en connectiviteit – tevens voor aangrenzende technologieën en services geldt. “De alsmaar ontwikkelende low-code-ecosystemen vormen de basis voor innovatie”, duidt Johan den Haan, chief technology officer bij Mendix. “De technologiestack wordt horizontaal uitgebreid om een geïntegreerde ontwikkelervaring te creëren met de eenvoud van drag and drop voor data-integratie, inzichten uit data science, oplossingen met artificial intelligence (AI) en het ontwikkelen van multi-experiences.”

2. Rekenkracht gaat naar de edge

Edge computing – dat rekenwerk zo dicht mogelijk bij het punt van dataverzameling brengt – breekt in 2021 door. Al meer dan 50 procent van de nieuwe IT-infrastructuur voor enterprises maakt – weldra – gebruik van edge computing als alternatief voor massaal gecentraliseerde datacenters. Dit kan voor bedrijfseigen data of in situaties – zoals in de logistiek of bij defensie – waarin beslissingen real-time moeten worden genomen en waarbij vertragingen veroorzaakt door een retour naar de cloud veel geld kosten. Daarnaast is 34 procent van de fabrikanten wereldwijd van plan om dit jaar IoT-technologie in te zetten en het internet of things in hun producten te integreren. “Low-code-softwareontwikkeling maakt gebruik van dit ecosysteem om de complexiteit te verminderen”, verduidelijkt Johan den Haan. “Apps die actionable data en inzichten aan IoT-data kunnen onttrekken, stellen industriële organisaties in het bijzonder – maar ook andere bedrijven met connected fysieke activa – in staat hun processen te optimaliseren en nieuwe mogelijkheden voor innovatie te ontdekken.”

3. Multi-experience gaat verder dan web en mobiel

In de volgende fase van multi-experience zetten ontwikkelaars ook data vanuit back-end-systemen in om op alle apparaten en via alle touchpoints een uniforme ervaring te leveren – of dit nu via een app voor mobiel, web, contact met een mens of een chatbot is. “In 2021 wordt multi-experience vervangen door total experience, waarbij informatie, integratie en efficiëntie cruciaal zijn om klantenbinding en loyaliteit te genereren”, verwacht Gordon Van Huizen, vice president platform strategy bij Mendix. “Om te zorgen voor een optimale user experience voor zowel de klanten als de medewerkers moeten organisaties silo’s doorbreken, over verschillende functies heen automatiseren en voor goede communicatie tussen alle afdelingen op elk apparaat zorgen. Organisaties worden gedwongen op een holistische manier na te denken over de automatisering die aan de basis ligt van de workflow van elke werknemer en welke invloed dit heeft op een uitstekende klantbeleving.”

4. Augmented reality stimuleert bedrijfssucces in de nieuwe realiteit

Augmented reality wordt vaak in één adem genoemd met de zoektocht naar lichtgewicht gebruiksvriendelijke apparaten met voldoende rekenkracht om een unieke ervaring te bieden. Dit geldt van simulaties door de National Aeronautics and Space Administration (NASA) in de jaren 60 van de vorige eeuw tot wearable technology als Google Glass, Microsoft HoloLens en Oculus Quest. In 2021 wordt augmented reality gebruikt om informatie te visualiseren, training en advies mogelijk te maken en op afstand te werken aan digital twin-modellen.

5. Artificial intelligence zonder de zijwielen

Verwacht dit jaar veel use cases van toegepaste artificial intelligence. Neem bijvoorbeeld het consortium OpenAI in San Francisco dat zijn nieuwe application programming interface (API) Generative Pre-trained Transformer 3 (GPT-3) algemeen beschikbaar stelt. Het krachtige taalmodel maakt het overbodig om AI-algoritmes te trainen op enorme trainingsdatasets met dure hardware om te rekenen. Het non-profit-consortium maakt hierbij gebruik van een kernprincipe van low-code-platformen: het zet abstractie en automatisering in om artificial intelligence neural-netwerktraining te versnellen. “We kunnen verwachten dat teams voor research & development en software-ingenieurs dit jaar nieuwe toepassingen van artificial intelligence onderzoeken, die kunnen worden aangepast met veel kleinere hoeveelheden data”, geeft Johan den Haan aan. “Hierdoor is de drempel een stuk lager om ook in te stappen, zijn de kosten minder en wordt innovatie gestimuleerd.”

“AI-technologie wordt al op grote schaal toegepast in economische gebieden en sectoren als financiën, gezondheidszorg, defensie, transport, strafrecht, smart city en stadsplanning. “We zien een exponentiële groei zien in embedded artificial intelligence tooling voor productiviteitswinst, analyse en aanbevelingen. Het publiek realiseert zich misschien niet dat AI-gebaseerde besluitvorming plaatsvindt in fysieke omgevingen – of het nu gaat om het aanvragen van een lening, het krijgen van een boete voor een snelheidsovertreding of omgeleid worden door andere straten in de stad om plaats te maken voor hulpvoertuigen.”

6. Composable enterprise stelt industrieën in staat om innovatie op te schalen

Vorig jaar voorspelde Gartner de groei van kant-en-klare digitale zakelijke oplossingen. Dit jaar zorgen nieuwe marktplaatsen met de beste digitale componenten die branchespecifieke data en inzichten benutten, voor een brede adoptie bij organisaties die digitale functionaliteit willen hergebruiken, opnieuw samenstellen of combineren. “De economische noodzaak die het project van de digitale transformatie van elke organisatie drijft, is te groot en te dringend om vanuit het niets compleet nieuwe oplossingen te bouwen”, licht Gordon Van Huizen toe. “Het potentieel van de composable enterprise is afhankelijk van het vermogen van organisaties om geautomatiseerde, bewezen functionaliteit te hergebruiken om kosten te verlagen en sneller waarde te halen uit oplossingen.”

7. Integratie en ontwikkeling worden steeds meer synoniem

De groei van gedemocratiseerde, cognitieve diensten en digitale hubs waardoor ontwikkelaars hun talent voor het ontdekken en gebruiken van data voor speciale toepassingen kunnen benutten, leidt tot de samenvoeging van application platform as a service (aPaaS) en integration platform as a service (iPaaS). “De mogelijkheid om bedrijfsdata te ontdekken en te gebruiken vormt de basis van elk succesvol software-initiatief”, vindt Gordon Van Huizen. “Door bedrijfsdata beschikbaar te stellen aan niet-technische experts, kunnen deze citizen developers snel slimme verbeteringen realiseren in de domeinen die ze het beste kennen. Door deze tools te combineren in één omgeving waar ontwikkelaars samenwerken, kan de onderneming de zeldzame kwaliteit van innovatie opschalen.”

8. Low-code maakt de belofte van workflow-automatisering waar

Experts op het gebied van bedrijfsprocessen spelen dit jaar een actieve rol bij het ontwikkelen van procesoplossingen door gebruik te maken van workflow-editors en de integratie van drag and drop om automatisering en operationele efficiëntie te stimuleren. “De noodzaak om een reeks taken in een bepaalde volgorde te automatiseren, is altijd gedreven geweest door de behoeften van afdelingen”, constateert Nick Ford. “Deze functionaliteit mag niet buiten het portfolio van bedrijfssoftware vallen. Dit jaar zien we steeds vaker workflow enablement ingebed worden in elke op maat gemaakte applicatie die is gebouwd door low-code-ontwikkelaars.”

De terugkeer van de menselijke verbinding

“Na 2020 als annus horribilis wordt 2021 een annus mirabilis”, benadrukt .Johan den Haan. “We voorspellen dat 2021 de rust na de storm wordt. Technologie heeft ons geholpen deze lange maanden van verwijdering en afzondering door de pandemie te doorstaan. Dit jaar kijken we uit naar de nabijheid van vrienden, een stevige handdruk en het delen van een glas bier of een kop koffie met collega's.”

Foto: Unsplash

Tip: Wil jij jouw organisatie succesvol door de digitale transformatie leiden? Dan is de post-master-opleiding Digitale Transformatie & Leiderschap wat voor jou!

  • In 4 tot 5 maanden leer je alle ins & outs van de digitale transformatie en hoe jij jouw organisatie meeneemt in de hele transitie.
  • Naast de opleiding stel je een plan op voor de digitale transformatie van je eigen organisatie, getoetst door professionals uit de praktijk.
Lees meer over deze opleiding ►
0

Reacties

Logo CustomerTalk

Cookie-instellingen

CustomerTalk maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij je toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Accepteren Meer informatie