Naar inhoud

Extreme warmte zorgt voor 20 procent productiviteitsdaling

Met al weken temperaturen boven de 25 graden, bereikt de zomer vandaag haar hoogtepunt. Het Koninklijke Nederlandse Meteorologisch Instituut voorspelt voor vandaag dat het kwik makkelijk stijgt naar 35 graden. Uit onderzoek blijkt dat mensen bij een temperatuur vanaf 25 graden 2 procent minder productief zijn. Bij 35 graden is dit zelfs 20 procent. Niet alleen zijn mensen door de warmte minder productief, ook het concentratievermogen neemt af.

Afkoelen voorkomt uitdroging en oververhitting en zorgt er ook voor dat je productief en geconcentreerd blijft. Welke manier van afkoelen werkt nu het beste én waarom? Wetenschapper Adriaan ter Braack heeft het onderzocht in samenwerking met Domino’s, de restaurantketen die deze zomer ijskoude Thick Shakes introduceert.

Uitdroging en oververhitting

Luchtige kleding dragen en goed drinken zijn de bekende adviezen. Maar wat werkt nu het beste en vooral waarom? “Door de warmte verwijden je bloedvaten om zo sneller af te koelen”, vertelt Ter Braack. “Hierdoor verlies je meer vocht waardoor uitdroging op de loer ligt. Naast kans op uitdroging werkt je lichaam zo hard om af te koelen. Dat kost energie. Je wordt sneller futloos en verliest je concentratie.”

Houd je hoofd koel

Ter Braack heeft in opdracht van Domino’s wat de beste manieren zijn om daadwerkelijk af te koelen. In het ‘Houd-je-hoofd-koel-experiment’ ondergaat hij zelf een aantal experimenten. Met zijn achtergrond als wetenschapsjournalist vertelt hij waarom de ene methode om af te koelen beter werkt dan de andere: “Afkoeling kun je op twee manieren benaderen. Een manier is door de omgeving te koelen, zoals het aanzetten van een ventilator. Door de wind voert je lichaam gemakkelijker de hitte af. Vergelijk het met een hete kop thee of soep waar je in blaast. Je handen en voeten afkoelen in een bakje met ijswater werkt snel en is effectief. In je handen en voeten liggen de bloedvaten meer aan de oppervlakte. Hierdoor koel je snel af.”

Houd-je-hoofd-koel-experiment

Drinken met een rietje

In het laatste experiment test Ter Braack een aantal dranken zoals water, lauwe thee, een ijsje en een Thick Shake. “Water kun je met deze warmte nooit genoeg drinken en van alcohol weten we dat het je lichaam uitdroogt”, aldus Ter Braack. “Toch hebben de verschillende dranken een ander effect op het lichaam. Een ijskoud drankje of een ijsje is natuurlijk gemakkelijk om snel te verkoelen. Wat goed werkt, is om een ijskoud drankje door een rietje te drinken. Hierdoor komt namelijk het drankje direct tegen je gehemelte. Het velum – het deel tussen het harde en zachte stukje van het gehemelte – staat in direct contact met je hersenen. Als dat heel koud wordt, denken je hersenen dat je aan het afkoelen bent.”

Lancering nieuw product

Het experiment is uitgevoerd vanwege de productlancering van Thick Shakes. Deze zijn gemaakt van echt roomijs en bevatten alleen natuurlijke ingrediënten. Tyla Robinson, chef van Domino’s, vertelt: “Ik ben geïnspireerd door mijn collega’s uit Australië. Thick Shakes zijn daar inmiddels een bekend product. In Nederland is het een nieuw product. Het is namelijk geen milkshake en het is ook geen ijs, hoewel het wel alle eigenschappen van ijs heeft. De versnaperingen hebben een temperatuur van min 14 graden Celsius. Superkoud en dus superlekker als tussendoortje of als dessert. Mijn favoriet is de Iced Coffee.”

Bron: CustomerTalk
0
Logo CustomerTalk

Cookie-instellingen

CustomerTalk maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij je toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Accepteren Meer informatie