Naar inhoud

Lowlands biedt ook plaats aan het restaurant van de toekomst

Het ‘A Campingflight to Lowlands Paradise’ is een evenement dat een unieke diversiteit kent. Het uitverkochte festival, dat dit jaar van 17 tot en met 19 augustus plaatsvindt in Biddinghuizen, is meer dan muziek in alle toonsoorten. De bezoekers kunnen ook kennismaken met dans, cabaret, film, theater en wetenschap. Met ‘Brasserie 2050’ is Lowlands dit jaar bovendien een bijzonder horecaconcept rijker.

Wereldvoedselvraagstuk

Verrassende gerechten met toekomstbestendige ingrediënten, waaronder zeewierkaviaar, planktonboter en onkruid, moeten niet alleen de smaakpapillen van festivalgangers prikkelen, maar ook aanzetten tot denken. Het restaurant, een initiatief van Rabobank en Lowlands, staat dan ook in het teken van het wereldvoedselvraagstuk. Hoe gaan we in 2050 bijna 10 miljard mensen van voldoende gezond en duurzaam geproduceerd voedsel voorzien?

Hyperlokale gerechten

Een hyperlokale versie van de Niçoise – Salade Biddinghuizen – siert onder andere de menukaart. Met CO2-neutrale eieren, croutons van aardappelschillenbrood en groenten van boer Bouma, wiens akker aan het festivalterrein grenst. De midnight snack bij uitstek is Karma Shoarma: 100 procent plantaardige shoarma van knolselderij, die volgens klassiek recept urenlang aan het spit wordt geroosterd tot goudbruin.

Culinair concept

Maartje Nelissen van The Food Line-Up, verantwoordelijk voor het culinaire concept: “Ieder gerecht is gekoppeld aan een voedselvraagstuk, zoals biodiversiteit of zero waste. Een nauwkeurige CO2-meting berekent daarnaast de klimaatimpact ten opzichte van traditionele brasseriegerechten.” Duurzaamheid speelt ook op andere manieren een rol. De moderne boerenschuur met hightech vertical farms, die Brasserie 2050 huist, is volledig demontabel en herbruikbaar, tafels zijn gemaakt van gerecycled plastic en afval van groente, fruit en tuin wordt gecomposteerd.

Expositie kweekvlees

In samenwerking met Next Nature Network presenteert Brasserie 2050 ook een mini-expositie over kweekvlees. Sommige wetenschappers verwachten dat deze technologische doorbraak een duurzaam en diervriendelijk alternatief kan bieden voor het vlees van vandaag. Maar voordat we kunnen bepalen óf we ooit bereid zullen zijn kweekvlees te consumeren, moeten we de eetcultuur verkennen die het ons brengt.

Praktische details

Brasserie 2050 is geopend vanaf vrijdag 17 tot en met zondag 19 augustus 2018 en bevindt zich op het Lowlands-terrein, rechts naast de Heineken-stage. Gasten kunnen dagelijks van 12.00 tot circa 2.30 uur aanschuiven, zonder reservering.

Brasserie 2050

Brasserie 2050 is een initiatief van Lowlands en Rabobank, in samenwerking met cateringbureau The Food Line-Up. Om de wereldbevolkingsgroei bij te benen, moet de voedselproductie met zo’n 60 procent omhoog en de ecologische impact ervan met 50 procent omlaag. Het is noodzakelijk dat we anders gaan eten, verbouwen én produceren. Vanuit haar roots in food en de agrarische sector ziet de bank het als haar opdracht om bij te dragen aan deze uitdaging. Met kennis, netwerken en financiële oplossingen zet de organisatie zich in om klanten en partners te helpen hun innovatieve oplossingen op te schalen en door te ontwikkelen langs de gehele voedselwaardeketen: van veld tot vork.

Bron: CustomerTalk
0
Logo CustomerTalk

Cookie-instellingen

CustomerTalk maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij je toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Accepteren Meer informatie