Naar inhoud

Lowlands staat ook in het teken van de ecologische innovatie

Als vandaag de toegangspoort richting de camping van ‘A Campingflight to Lowlands Paradise’ in Biddinghuizen opengaat, wordt voor de festivalgangers niet alleen de weg vrijgemaakt voor muziek en vermaak. Dit evenement biedt namelijk veel meer. De bezoekers kunnen ook genieten van cabaret, film, dans, theater en discussies over maatschappelijke thema’s. Zo brengt Rabobank met ‘Brasserie 2050’ het wereldvoedselvraagstuk onder de aandacht.

De bank noemt ‘Brasserie 2050’ het restaurant van de toekomst – een plek die niet alleen de smaakpapillen prikkelt maar ook aanzet tot een goed gesprek over toekomstbestendig voedsel. Want rond 2050 zijn we met 10 miljard mensen op de wereld. Om de wereldbevolkingsgroei bij te benen, moet de voedselproductie met zo’n 60 procent omhoog en de ecologische impact ervan met 50 procent omlaag.

Wereldvoedselvraagstuk

“Het is noodzakelijk dat we anders gaan eten, verbouwen én produceren. Met ‘Brasserie 2050’ laten we zien maar vooral proeven hoe dat kan”, vertelt Tom van Kuyk, manager brand experience & partnerships bij Rabobank. “Zeewierkaviaar, een hybride steak of karma shoarma gemaakt van knolselderij. Elk gerecht vertelt zijn eigen verhaal of belicht een dilemma. Op die manier willen we het voedselvraagstuk bespreekbaar en tastbaar maken voor een breed publiek.”

Duurzaam totaalconcept

“Het concept is in samenwerking met MOJO, The Food Line-up, en Overtreders W ontwikkeld. Duurzaamheid en toekomstbestendigheid zijn daarbij de uitgangspunten geweest. Dit zie je niet alleen in de gerechten en verhalen terug, maar ook in het gebouw zelf. Dat is volledig demontabel en herbruikbaar. Het restaurant is voorzien van een vertical farm, de tafels zijn gemaakt van gerecycled plastic en het groente- en fruitafval wordt gecomposteerd. Ook passen we nauwkeurige CO2-metingen toe die de klimaatimpact ten opzichte van traditionele brasseriegerechten in kaart brengen. Om de CO2-impact te verminderen, werken we vooral met lokale producten en producenten. Daardoor wordt de keten bovendien korter en transparanter.”

Gezondheidsaspecten

‘Brasserie 2050’ is gedurende het hele jaar op verschillende evenementen te vinden, zodat zoveel mogelijk mensen een kijkje in de keuken van de toekomst kunnen nemen. De bezoekers aan ‘Lowlands’ krijgen ook een primeur. Zij kunnen gebruikmaken van smart toilets. Deze slimme wc’s van imec Nederland geven je boodschap betekenis. Terwijl jij je behoefte doet, meten ze een aantal gezondheidsaspecten. Op basis daarvan krijg je een suggestie voor een gerecht dat past bij een gebalanceerde voedingsbehoefte. Het menu is toekomstbestendig en IPCC-proof. IPCC staat voor het Intergovernmental Panel on Climate Change en is een organisatie van de Verenigde Naties om de risico's van klimaatverandering te evalueren.

Brasserie 2050

Slimme toiletten

Het toilet is een plek waar iedereen dagelijks gebruik van maakt. Onder de noemer slimme toiletten worden snufjes zoals föhns, muziek en warme sproeiers ingezet om toiletbezoek comfortabeler te maken. De echte slimme toiletten van de toekomst helpen jou om inzicht in je gezondheid te krijgen. Een bezoek aan een smart toilet geeft meer informatie over je gezondheid dan je misschien denkt. Urine, hartslagmutaties en bloeddrukveranderingen bieden inzicht in jouw voedingsgewoontes. Ga je op de wc zitten en meet de sensor in de bril een hoge hartslag? Wellicht kunnen meer vezels en vocht helpen. De ionensensor meet de geleiding van je urine en geeft aan dat je wellicht meer vocht binnen moet krijgen.

Voedingsadviezen

Op ‘Lowlands’ heb je de kans om een stukje van deze toekomst te beleven. Terwijl je geniet van je rustmomentje is het toilet druk voor jou aan het werk. Uit jouw toiletbezoek volgt een voedingsadvies dat gekoppeld is aan het menu van de toekomst in de naastgelegen ‘Brasserie 2050’. Zo weet je precies wat je kunt bestellen om een gezonde keuze te maken. Heb je op basis van de metingen meer vezels nodig? Denk dan eens aan het zaadbrood en laat wellicht het toetje staan. Meer vocht nodig? Dan is de plasticsoep wellicht iets voor jou, maar dan beter geen wijntje bij het eten.

Verlaging impact op milieu

“De thematiek rond het wereldvoedselvraagstuk is dikwijls gefocust op de monden die we in de toekomst moeten voeden als de wereldbevolking groeit”, duidt Tom van Kuyk. “En hoe we daarvoor meer kunnen produceren. Ook vindt in delen van de wereld voedselverspilling plaats. Tegelijkertijd is de vraag of je ook daadwerkelijk eet wat je nodig hebt. Wij zijn gespitst op innovaties die bijdragen aan het oplossen van het wereldvoedselvraagstuk, op alle fronten, groot en klein. Dankzij gepersonaliseerde voedingssuggesties die de smart toilets opleveren, kunnen we in de toekomst gerichter kijken welke voeding we daadwerkelijk nodig hebben en wellicht – als een verlengstuk van het huidige project – de negatieve impact op het milieu door voedselverspilling verminderen.”

Bron: CustomerTalk
0
Logo CustomerTalk

Cookie-instellingen

CustomerTalk maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij je toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Accepteren Meer informatie