Naar inhoud

Nederlanders geven voorkeur aan verse maaltijden

Nederlanders willen het liefst vers eten op tafel. In ruim twee derde van de huishoudens wordt minimaal de helft van de wekelijkse gerechten bereid met verse, onbewerkte ingrediënten. Jongeren en alleenstaanden vormen daarbij de ongezonde uitzondering. Als de lunch buiten de deur plaatsvindt, willen consumenten bij voorkeur een broodje dat ter plekke wordt bereid. Daarvoor zijn zij genegen meer geld uit te geven en langer te wachten.

Verse ingrediënten

Dat blijkt uit onderzoek door onderzoekspanel PanelWizard Direct onder ruim 1.000 Nederlanders, in opdracht van horecaketen La Place. In één op de tien huishoudens wordt zelfs iedere dag gekookt met producten die niet voorverpakt, voorgeschild of op een andere manier bewerkt zijn. Vijftigplussers doen dat overigens vaker dan jongeren. Van die groep kookt 43 procent minimaal vijf dagen met verse ingrediënten, onder jongeren is dat 35 procent. Ook zijn hier duidelijke verschillen tussen meerpersoonshuishoudens (41%) en mensen die alleen wonen (29%).

Gezond gevoel

Vers eten geeft in ieder geval een gezond gevoel. Dat vindt zo’n twee derde van alle mensen die meededen aan het onderzoek. Veel Nederlanders (86%) zijn zelfs bereid om iets langer op hun product te wachten dat on the spot vers wordt bereid. Ruim 60 procent is ook bereid om voor deze verse producten meer geld uit te geven. Dat geldt sterker voor mensen van 30 jaar en ouder dan voor jongeren.

Voedzame lunch

De lunchzaak die Nederlanders het vaakst associëren met vers is La Place (54%), gevolgd door Subway (36%), Bakker Bart (32%) en Delifrance (31%). “De uitkomsten van het onderzoek zijn een bevestiging voor het beleid dat we al sinds jaar en dag voeren”, zegt Bart van den Nieuwenhof, CEO van La Place. “Als de producten ’s morgens vroeg arriveren, worden ze dezelfde dag nog verwerkt in onze maaltijden, broodjes, smoothies en soepen.”

Tijdgebrek

Verreweg de meeste Nederlanders vinden vers eten dus lekker en gezond. Toch bereidt niet iedereen zo zijn maaltijden voor. De meest genoemde reden om niet altijd met verse producten te koken, is het gebrek aan tijd (41%). Vooral jongeren gebruiken dat argument. Een kwart van alle ondervraagden vindt vooral het boodschappen doen een heel gedoe en een even zo groot percentage gelooft dat bewerkte en voorverpakte producten net zo gezond zijn. Met name in de ogen van jongeren zijn verse producten vaak te duur.

Vers brood

Eén van de producten die verreweg de meeste Nederlanders het liefst vers op hun bordje zien liggen, is vers brood. Van alle respondenten geeft maar liefst 86 procent aan positiever te staan tegen een broodje dat ter plekke wordt bereid tegenover een broodje dat al belegd klaar ligt. Zo’n vers broodje geeft een gevoel van kwaliteit en gezondheid. Ook vis eten Nederlanders het liefst vers bereid.

Versgeperst sap

80 procent van de mensen eet liever producten van de vishandel in plaats van de vis die in plastic op ze ligt te wachten in de koeling van de supermarkt. Verder worden onder meer nog jus d’orange (vers geperst) en soep (zelf gemaakt) genoemd als producten die bij voorkeur vers bereid zijn. Ruim de helft van de Nederlanders drinkt bijvoorbeeld liever een versgeperst sapje of smoothie dan een drank op basis van een concentraat. Vrouwen hechten hier overigens net iets meer waarde aan dan mannen.

Maaltijdbox

Ook is aan de respondenten gevraagd of zij wel eens vers eten thuis laten bezorgen, in de vorm van een maaltijdbox of een groente- en fruitpakket. Acht procent van de Nederlanders doet dat. Verder kiest ongeveer een derde van de Nederlanders eerder voor vlees, groente en fruit dat lokaal wordt geproduceerd.

0
Logo CustomerTalk

Cookie-instellingen

CustomerTalk maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij je toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Accepteren Meer informatie