Naar inhoud

Nieuwe wetgeving komt horeca duur te staan in 2020

In 2020 gaan de prijzen in de horeca opnieuw omhoog, mede door de aanstaande invoering van de nieuwe wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Die wet beoogt vaste contracten aantrekkelijker te maken. Werkgevers die veel flexibele werkvormen aanbieden, krijgen te maken met fors hogere kosten. De branche berekent deze extra kosten waarschijnlijk door aan de klant, die dit jaar al tegen aanzienlijk prijsverhogingen aankijkt.

De timing van de nieuwe wetgeving komt voor werkgevers in de branche ongelukkig. De personeelskosten lopen naar verwachting sowieso op door een nijpend tekort aan personeel. Naar koks en bedieningsmedewerkers moet met een vergrootglas worden gezocht. In slechts drie jaar tijd steeg het deel van de horecabedrijven dat een tekort aan personeel als belemmering ervaart van 3 naar 29 procent.

Daar komt nu de WAB bij, die per 1 januari 2020 van kracht gaat. Deze generieke wet raakt de horeca in het hart, omdat maar liefst de helft van alle werknemers in deze sector een flexibel contract heeft, het hoogste percentage van alle sectoren.

Als onderdeel van de nieuwe wetgeving worden de door werkgevers af te dragen WW-premies gekoppeld aan het type contract. Bij vaste contracten en bij de flexibele contracten voor werknemers onder de 21 jaar die niet meer dan 12 uur per week werken, dragen de werknemers straks de lage premie van 2,78 procent af. Echter, voor alle andere flexibele contracten gaat de WW-premie omhoog van 3,6 naar 7,8 procent.

Voor horecaondernemers moet dit onderwerp nu heel nadrukkelijk op de agenda staan. Het is van belang dat zij nadere kennis vergaren over de wet, bijvoorbeeld door een cursus te volgen zoals die door de branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wordt aangeboden. Ook is gedetailleerd inzicht nodig in alle lopende contracten naar het type en naar de fase waarin deze zitten om te beoordelen hoe deze geraakt worden door de wet. De wet vereist dus meer aandacht voor personeelsplanning.

De KHN houdt rekening met een toename van de personeelskosten als deel van de omzet met enkele procentpunten. “In de regel ligt het percentage personeelskosten van horecaondernemingen wat boven de 30 procent. En wij zien dat oplopen tot wel 32 procent”, zegt Robèr Willemsen, voorzitter van de KHN. “Veel horecaondernemingen kunnen het zich niet veroorloven de hogere personeelskosten voor eigen rekening te nemen.”

Whitepaper downloaden

Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief van CustomerTalk
0
Logo CustomerTalk

Cookie-instellingen

CustomerTalk maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij je toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Accepteren Meer informatie